Większość z nas nie może sobie wyobrazić Wigilii Bożego Narodzenia bez łamania się opłatkami. Ten cienki, biały kawałeczek chleba ma ogromną symbolikę, bowiem chleb jest w końcu jednym z podstawowych symboli szczęścia oraz dobrobytu. Taka tradycja narodziła się dawno temu, bowiem już w pierwszych wiekach naszej ery, gdzie była symbolem komunii duchowej. Z czasem opłatki zaczęto zabierać do swoich domów, dla osób które z różnego powodu nie mogły uczestniczyć w nabożeństwie, aby w pewnym momencie stać się jednym z ważniejszych symboli Bożego Narodzenia.
Jak okazuje się obecnie praktykowanych nie tylko w naszym kraju, ale też chociażby w Czechach, na Słowacji i we Włoszech. Same opłatki mają postać bardzo cienkich płatków z chleba. Najczęściej posiadają biały kolor, ale można też znaleźć w sprzedaży wersje kolorowe, przeznaczone dla bydła. Nasza tradycja nakazuje, żeby w czasie wigilii łamać się opłatkiem białym, i takie też najczęściej pojawiają się na wigilijnych stołach. Opłatki na święta robione są wyłącznie z wody i białej mąki, bez żadnych innych dodatków.
Z dobrze wymieszanej masy formuje się cieniutkie płaty, które następnie są wypiekane przez dwie minuty w piecu, a potem cięte oraz pakowane. Produkcja opłatków jest wykonywana przez cały rok, ale największe jej spiętrzenie przypada na okres od września do grudnia. Normalne opłatki można dostać we wszystkich sklepach, a jeśli ktoś będzie potrzebował poświęconego, to wybrać się po nie musi do jakiegoś kościoła.
+Tekst Sponsorowany+
Najnowsze komentarze